Legendárne bratislavské rožky oslavujú 425. narodeniny. Vydáme unikátnu knihu, aká tu ešte nebola!

Správy
28. marca 2024

Na veľkonočný pondelok 1. apríla 2024 si pripomíname 425. výročie vzniku tradičného pečiva nášho mesta – bratislavských rožkov.

Strana z Knihy majstrov cechu prešporských pekárov. Zdroj: Archív mesta Bratislavy 

História pečenia bratislavských rožkov je veľmi dlhá. Podľa Knihy majstrov cechu prešporských pekárov sa na Veľkonočný pondelok 1599 rozhodlo, „že piecť bajgle majú všetci, ktorí pečú praclíky“. V cechovej Knihe majstrov (1588 – 1791) sa na s. 18 píše:

„Dnes, na Veľkonočný pondelok roku 1599,

za čias cechového majstra Hermann Fichtel,

sa v počestnom cechu dohodlo, že:

bajgle môžu piecť (pekári) od najstaršieho po najmladšieho

raz v roku od Veľkej noci do Turíc …

…pekári, ktorí piekli rožky v rovnakom roku, ale potom z dvoch pekárov, ktorí rožky piekli, a chceli ich (naďalej?) obaja (?)piecť, ale kvôli … majú piecť z dvoch (druhov???) rožkov dvaja pekári jeden po druhom

Kto by chcel (iný piecť?), okrem tých dvoch (nemôže?).“

Občianske združenie Bratislavské rožky dostalo v roku 2010 svoje meno podľa tradičného pečiva nášho mesta. Je to aj naša zásluha, že sa pečivo opäť dostalo do povedomia obyvateľov a návštevníkov mesta. Od založenia nášho občianskeho združenia pracujeme na mapovaní dejín tejto sladkej pochúťky z Bratislavy, ktorá dnes opäť zažíva svoju renesanciu.

Dobové pohľadnice Prešporka z prelomu 19. a 20. storočia. 

V roku 1999, kedy bratislavské rožky oslavovali 400. výročie svojho vzniku, nikomu nenapadlo si toto jubileum pripomenúť. Tradícia osláv vzniku pečiva pritom v Prešporku vznikla už v 19. storočí.

Presne v deň 425. výročia vzniku bratislavských rožkov preto štartujeme našu kampaň na platforme StartLab. Cieľom kampane je vyzbierať financie na kompletné dokončenie a tlač výpravnej gastronomickej publikácie s názvom: 400 ročná legenda. História bratislavských rožkov.

Pôjde o unikátne dielo, ktoré po prvý raz kompletne zmapuje dejiny bratislavských rožkov.Kniha prinesie okrem histórie pečiva, dejín pekárskych dynastií, aj pôvodný recept na bratislavské rožky a ponúkne pohľad na súčasnosť a moderné tradície v meste.

Tím autorov, ktorý tvoria Július Cmorej, Ján Vyhnánek, Sándor Papp ml, Peter Janoviček a Réka Szabó, zbieral materiály na knihu dlhých 12 rokov. Naša výpravná publikácia bude obsahovať aj veľmi zaujímavé dobové fotografie, obrázky a dokumenty. Máte sa na čo tešiť!

Oslávme spolu výročie bratislavských rožkov a oživme tradíciu narodenín tohto slávneho symbolu nášho mesta.

Našu kampaň na platforme StartLab podporíte tu. Kliknite a vyberte si svoju odmenu!

BArožky

Podporili nás

Don`t copy text!